Debatindlæg fra Vivi Jelstrup, forperson for LGBT Danmark

Et heteropar på en homobar blev for nylig smidt ud – fordi de kyssede hinanden. Er det diskrimination – eller er det OK?

Søger man på AOK efter ”natteliv” i København er der 3002 hits. Søger man på det samme tilføjet ordet ”homo” er der 14 hits. Samtidig er mindst 10 % af befolkningen lgbt’er (lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner); de fleste af disse vil ikke gå på ”heterobar” for at more sig med andre af samme køn – chancen for at møde en potentiel kæreste/partner er jo minimal her. Men der står ikke hetero på de barer – og hvorfor mon ikke?

Langt de fleste steder fungerer nemlig i praksis som mødesteder/drikkesteder/dansesteder for mænd der vil møde kvinder, og kvinder der vil møde mænd.

Der hvor kvinder vil møde kvinder, og hvor mænd vil møde mænd, er der behov for en rimelig sikkerhed for at de andre på stedet vil det samme. Ja, men mange er jo biseksuelle? Ja – langt flere i praksis end de der kalder sig sådan. Alligevel findes der desværre ingen nattesteder særligt for biseksuelle – og heller ikke for transpersoner, som jo har lige så meget brug for at mødes i nattelivet. Så det bliver ofte de steder der selv kalder sig ”homosteder” (jeg ville meget ønske et mere inkluderende begreb), der er mest tillokkende når lgbt’er skal ud og more sig. Der er ikke mange at vælge mellem. Men alle vi er vant til at være opmærksomme på om vi støder andre med vores opførsel – så biseksuelle vil fx ikke kysse voldsomt med én af modsat køn på et homosted, men stort set holde sig til sit eget køn, eller være afdæmpet.

Kommer der et heteropar ind, har de ofte ikke helt de samme antenner ude; de er jo vant til at kunne udfolde sig alle vegne fordi de er majoriteten og bare gør som ”alle andre”, mens vi minoriteter tager (for meget?) hensyn til omgivelserne, bl.a. af frygt for hadefulde reaktioner, som jævnligt forekommer.

Et kyssende heteropar på en homobar kan altså virke provokerende. Jeg har også oplevet mænd som kun kom for at finde en kvinde – på en homobar! Og mænd på polterabend, som af kammeraterne lige skulle udsættes for de farlige bøsser – som jo kan finde på at lægge an på én! Samt mange kvinder som synes bøsser er så søde og ufarlige.

Alligevel vil jeg på ingen måde forsvare at et kyssende heteropar bliver smidt ud af en ”åben” bar! Lgbt’er ønsker jo de samme menneskerettigheder som andre – derfor må vi også udvise den forståelse vi kræver af andre. Alle burde have ret til at kysse hinanden på en bar som ikke på forhånd har signaleret andet – uanset seksuel orientering, køn og kønsidentitet. Men sådan er virkeligheden ikke! Derfor må vi spørge os selv hvad der skal til, for at lgbt-miljøet kan bibeholdes uden at blive oversvømmet af nysgerrige – og samtidig uden at nogen oplever det diskriminerende.

Skal der uden for baren stå nogle regler om hvilke krav man skal opfylde for at komme ind? Lige som nogle barer i nattelivet kræver en bestemt påklædning eller en bestemt alder (fx 21 eller 30 år), så kunne der jo uden for ”homobarer” stå noget i retning af at man forventer en adfærd, der passer til barens målgruppe.

En anden mulighed er selvfølgelig – ligesom for mange år siden – at lave private klubber med medlemskab; så vil der altid være tjek på hvem der kommer ind.

Vivi Jelstrup.

Copyright © Homotropolis - Nyhedsmedie, guide og eventkalender for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transkønnede, queers og faghags i alle farver.

Homotropolis is a proud member of Copenhagen Gay & Lesbian Chamber of Commerce.