For 25 år siden: “Man købte drinks til øst-homoerne”

I anledning af 25-års dagen for Berlinmurens fald, har skribent Peter Kyhl Olesen sendt os denne hilsen fra Tysklands hovedstad, der i dag også er en af Europas mest livlige homo-metropoler.

 berliner-mauer-1

Berlin: Solen over Bösebrücke står lavt, men skinner alligevel skærende sidst på eftermiddagen. En lang kø af biler ses på Bornholmerstrasse, navnet på den vej, der via den gamle stålbro forbinder berliner-bydelene Wedding og Prenzlauerberg i henholdsvis den vestlige og østlige del. I dag kan folk færdes frit, og den nævnte kø skyldes rødt lys længere nede af gaden – ikke en grænsekontrol.

Lige her, for præcis 25 år siden  – den 9. november, da Berlin-muren faldt – udspillede der sig kaotiske scener på dette sted, da tusindvis af østberlinere for første gang i 28 år fik muligheden for frit at drage til Vestberlin. Grenzübergang Bornholmerstrasse var nemlig den eneste overgang, der på det tidspunkt var åben for østberlinerne.

For homoseksuelle DDR-borgere betød murens fald, at de nu pludselig havde langt større mulighed for at udleve sig selv. I årtier at have de levet under et kommunistisk styre, der ikke så positivt på homoseksualitet.

“Lige efter murens fald startede en velgørenhedsbølge mod ‘øst-homoerne’. Saunaerne i Vestberlin Berlin opererede med særlige ‘øst-tariffer’, og på homobarerne var det en uskreven regel, at man købte drinks til øst-homoerne, fordi de typisk havde meget lidt penge”, fortæller Graham Cowper der er uddannet historiker og i dag arbejder som frivillig på byens Schwules Museum. 

Graham har boet forskellige steder i Vestberlin siden 1979, og han husker det øst-berlinske homomiljø som mere eller mindre gråt i gråt:

“Café Senefelder og Shoppenstube var ikke officielle homobarer, men det var mest mænd, der kom der. Vores tøj indikerede, at vi var fra Vesten, og vi var generelt altid velkomne der. Andre steder kom du kun ind, hvis de kendte dig”.  

Han genkalder sig også, at der altid holdt en nærmest obligatorisk STASI-bil parkeret ude foran barerne i Østberlin, hvorfra der blev flittigt noteret bag ruderne.

Murens fald betød også forandringer for homomiljøet i Vestberlin. Et generationsskifte satte sit præg på homoscenen, hvor de unge under 30 orienterede sig imod den up-and-coming østberlinske scene, og mange barer i blandt andet Schöneberg måtte lukke på grund af mangel på kunder. Graham Cowper fortæller, at det betød, at der opstod en fjendtlighed overfor østberlinerne i årene efter murens fald, men konstaterer også, at den mangfoldige og omfattende LGBTQ-scene som findes i Berlin i dag på mange måder er et produkt af tiden efter den 9. november 1989 og Berlinmurens fald.

Her 25 år efter den historiske dag, er der kulturelt set ikke nogen forskel på at gå på homobar i det tidligere Øst- eller Vestberlin. Det forklarer den danske performancekunstner Nikolaj Tange Lange, der har boet i Berlin i de sidste 7 år:

“Jeg ser altså ikke øst eller vest som noget der har betydning for homoscenen overhovedet i dag.  Der er klart forskelle imellem de forskellige bydele, men det har ikke noget med øst og vest at gøre. Den største kontrast i dag er nok mellem Schöneberg på den ene side og Kreuzberg/Neukölln på den anden. Men disse bydele lå alle i det tidligere Vestberlin”, siger Nikolaj.

25-året for murens fald markeres i Berlin i dag, søndag, blandt andet ved opsætning af 8.000 lysballoner langs den linje, hvor muren adskilte øst fra vest frem til 1989. 

Skribent: Peter Kyhl Olesen

Hop ned til bunden og smid en kommentar.

2 Responses to “For 25 år siden: “Man købte drinks til øst-homoerne””

  1. ole says:

    sådan længe leve Berlin .Gegen intoleransch stav selv. Fed by alle burde være i den by i et par døgn. Bleibt ein guter Mensch.

  2. kælen fyr says:

    længe leve Tyskland/deutschland und ´hamburg aber Berlin das guten stadte

Smid en kommentar

Copyright © Homotropolis - Nyhedsmedie, guide og eventkalender for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transkønnede, queers og faghags i alle farver.

Homotropolis is a proud member of Copenhagen Gay & Lesbian Chamber of Commerce.