København får Regnbuepladsen

Her til aften er det blevet besluttet i Københavns Borgerrepræsentation, at den omdiskuterede plads ved Vester Voldgade – overfor Københavns Rådhus – skal hedde “Regnbuepladsen”.

vartov axel axgils plads

København skal have en Regnbueplads, har Københavns Borgerrepræsentation netop besluttet med et stort flertal. Pladsen med det farverige navn ligger ved Vester Voldgade nær Københavns Rådhus. Med navnet vil politikerne hylde det særlige københavnske frisind og kampen for lige rettigheder for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede (LGBT).

Regnbuen bliver brugt af LGBT-miljøet over hele verden og sætter sit tydelige præg på store dele af København i forbindelse med Copenhagen Pride, der finder sted hvert år i august.

»Jeg er glad for, at der nu er bred politisk opbakning til ønsket om at hædre det særlige københavnske frisind og for byens rolle i kampen for lige rettigheder for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transkønnede. For mig er det dog lige så meget en markering af, at der stadig er mange vigtige kampe at kæmpe. Blandt andet skal transkønnede ikke stemples som psykisk syge, som de bliver i dag«, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL.), der håber, at Regnbuepladsen kan være med til at sætte fornyet skub i debatten om lige rettigheder for LGBT-miljøet.

Danmark og København er verden over kendt for frisind. Blandt andet var Danmark det første land i verden, hvor homoseksuelle fik muligheden for at indgå registreret partnerskab. De første registrerede partnerskaber i verden blev indgået på Københavns Rådhus i 1989.

»I mange lande oplever bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner stadig voldsom diskrimination. Se på Rusland, der afholder OL nu, eller et afrikansk land som Uganda, hvor homoseksualitet straffes med livstid i fængsel. Det er fuldstændig vanvittigt. Der er mange kampe at kæmpe internationalt, og her er navnet Regnbuepladsen er klart signal fra København«, siger Morten Kabell.

Fakta om Regnbueflaget
Regnbueflaget blev første gang brugt af homoseksuelle i forbindelse med priden i San Francisco i 1978. Flaget vandt hurtigt udbredelse i forbindelse med mordet på Harvey Milk, der var den første åbent homoseksuelle, der var valgt ind i byrådet i San Francisco. Efterfølgende har brugen af regnbueflaget spredt sig til LGBT-miljøer over hele verden. Sidste år besluttede Københavns Kommune at byens busser skulle flage med regnbueflaget i forbindelse med Copenhagen Pride.

Fakta om pladsen ved Vester Voldgade
Pladsen, der ændrer navn, har i mange år heddet Rådhuspladsen. Men der har været behov for at finde et nyt navn, da adresserne på stedet ikke grænser ud til selve Rådhuspladsen. Det skaber forvirring for besøgende på adresserne. Det vil også være i strid med adressebekendtgørelsen, hvis adresserne ud til pladsen ikke skifter navn samtidig med pladsen.

Pladsen er netop blevet renoveret, så der i dag er plads til mennesker og byliv i stedet for parkeringspladser.

Tilbage i maj 2013 indstillede Vejnavnenævnet, at pladsen skulle opkaldes efter Axel Axgil, der stiftede LGBT Danmark (Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner). Forslaget blev dog trukket på grund af mange protester. Siden indstillede Vejnavnenævnet, at pladsen skulle opkaldes efter skuespiller Hannah Bjarnhof, der i en sen alder stod frem som lesbisk. Det forslag faldt dog, da forslaget om Regnbuepladsen kom på bordet. Samtidig hævede et medlem af Teknik- og Miljøudvalget sagen til at blive behandlet i Borgerrepræsentationen. Det nye navn Regnbuepladsen er blandt andet blevet foreslået af landsforeningen for bøsser, lesbiske og transpersoner – LGBT Danmark og blev vedtaget af Borgerrepræsentationen 6. februar 2014.

Hop ned til bunden og smid en kommentar.

3 Responses to “København får Regnbuepladsen”

 1. Tommy Andersen says:

  Det var dog et gyseligt navn!! Det lyder som noget der kunne være i en børnehave eller en SFO. Hvis det stod til mig skulle den hedde Axgil plads…. Og det har jeg ment hele tiden. Det var de første som blev gift. Bum færdig basta. Ved godt at der var en del polemik omkring det, men synes det er en storm i et glas vand. Tænk på alle de pladser som er opkaldt efter fine folk, mon de alle sammen har haft deres sti helt ren? Nej… Så glem det latterlige navn, tænker mest på regnbue is og børnefødselsdag.

 2. Ole Morten Nygård says:

  Axel Agil skal stadig have sin plads!
  Det er nok svært at omstøde, at pladsen nu de næste 25 år vil hedde Regnbuepladsen, men i folkemunde vil den fra nu af altid være Axel Axgils Plads.
  Pladser og veje opkaldes i Danmark normalt efter afdøde, som har gjort en særlig indsats, har påvirket samfundet og deres samtid. Altså forbilleder uden at være helgener.
  I den danske homo-historie er der ingen over eller ved siden af Axel Axgil, der kan stå som forkæmper, idealist, initiativtager og vedholdende kæmpe, der arbejde for alle os,d er kom bagefter. Han fik straf, forhånelse, var så konsekvent at han konstruerede et nyt efternavn til ham og Ejgil, men selv i dag kan dele af LGBT-miljøet ikke anerkende deres eget ophav, når de uddeler året Axel. De må være historieløse.

  Der er ingen over og ingen ved siden af Axel Axgil, som fortjener en plads eller vej opkaldt for sin homopolitiske indsats. Ingen. Heller ikke blandt os nulevende.

  LGBT må igen arbejde på at en vej, en plads eller en park opkaldes efter grundlæggeren af Danmarks ældste homopolitiske forening, Forbundet af 1948, og alle må tilbagevise smædekampagnerne, som altid vil gå igang mod en gammel bøsse, og tilbagevise dem med respekt og fakta.

 3. arne rytz says:

  Regnbuepladsen. og så lige der, stort plus til København.
  der kunne der måske findes plads til en statue af Axel. det ville da være en hædersplads midt i fest og farver.

Smid en kommentar

Copyright © Homotropolis - Nyhedsmedie, guide og eventkalender for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transkønnede, queers og faghags i alle farver.

Homotropolis is a proud member of Copenhagen Gay & Lesbian Chamber of Commerce.