Politikere kæmper for Regnbueplads i København

Københavns Teknik- og Miljøudvalg behandlede tirsdag forslaget om at opkalde en plads ved Vester Voldgade nær Københavns Rådhus efter den lesbiske skuespiller Hannah Bjarnhof. Nu stiller en række partier i stedet forslag om at pladsen skal hedde ‘Regnbuepladsen’.

mortenkabell

Tirsdag var der møde i Københavns Teknik- og Miljøudvalg, hvor man blandt andet skulle tage stilling til navngivningen af pladsen omkring Vartov, lige ud til Vester Voldgade.

På mødet stillede Enhedslisten, SF og de radikale dog forslag om, at pladsen i stedet for kommer til at hedde Regnbuepladsen. Med navnet ønsker de tre partier at hylde det særlige københavnske frisind og kampen for lige rettigheder for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede (LGBT). Det forslag blev stemt ned i udvalget. Nu vil de tre partier tage sagen op i Borgerrepræsentationen.

”Det er på tide, at vi hylder det særlige københavnske frisind og kampen for lige rettigheder for seksuelle minoriteter. Pladsen tæt på Rådhuset er oplagt til formålet, da Rådhuspladsen og indre by er helt central for LGBT-miljøets kamp for frisind og lige rettigheder. Det var her, politiet forfulgte homoseksuelle under den grimme lov i 1960’erne. Det var her verdens første registrerede partnerskab blev indgået. Og ikke mindst er det her, at LGBT-miljøet hvert år i august fejrer den årlige pride,” siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Enhl.).

Om navnet Regnbuepladsen siger Morten Kabell:

”Lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner over hele verden har taget regnbuen til sig som symbol. Så det nye navn bliver inkluderende for alle seksuelle minoriteter. Navnet vil også gøre det også nemt for turister at forstå symbolikken i vores hyldest til LGBT-miljøet og endnu engang være med til at sætte København på frisindets verdenskort.”

Morten Kabell håber også, at debatten om Regnbuepladsen kan være med til at sætte fornyet skub i debatten om lige rettigheder for LGBT-miljøet.

”Danmark har gjort meget for at sikre lige rettigheder for seksuelle minoriteter. Vi har nu også langt om længe sikret bøsser og lesbiske retten til at adoptere og indgå kirkelige vielser. Men kampen er slet ikke slut. Selvom København generelt er en frisindet by, bliver der stadig begået alt for mange hadforbrydelser. Det kan ikke passe, at seksuelle minoriteter skal være bange for at færdes i deres egen by. Og ser vi på lovgivningen, bliver transkønnede stadig stemplet som syge. Det er helt uacceptabelt,” siger Morten Kabell.

Forslaget om at kalde pladsen ved Vester Voldgade for Regnbuepladsen skal formentlig behandles på Borgerrepræsentationens møde den 3. februar.

Pladsen, der ændrer navn, har i mange år heddet Rådhuspladsen. Men der har været behov for at finde et nyt navn, da adresserne på stedet ikke grænser ud til selve Rådhuspladsen. Det skaber forvirring for besøgende på adresserne.

Pladsen er netop blevet renoveret, så der i dag er plads til mennesker og byliv i stedet for parkeringspladser.

Tilbage i maj 2013 indstillede Vejnavnenævnet, at pladsen skulle opkaldes efter Axel Axgil, der stiftede LGBT Danmark (Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner). Forslaget blev dog trukket på grund af mange protester. Siden indstillede Vejnavnenævnet, at pladsen skulle opkaldes efter skuespiller Hannah Bjarnhof, der i en sen alder stod frem som lesbisk. Det mødte dog ikke opbakning i forbindelse med den forudgående høring, hvor blandt andet LGBT Danmark foreslog at ændre navnet til Regnbuepladsen.

Foto af Morten Kabell: Ursula Bach

Hop ned til bunden og smid en kommentar.

4 Responses to “Politikere kæmper for Regnbueplads i København”

 1. nicolas says:

  Jeg forstår også den modsatte holdning, Rasmus Jarlov; “Det er nok ikke et forslag, vi kommer til at støtte. Kampen for homoseksuelles rettigheder går efter konservativ opfattelse ud på at behandle homoseksuelle lige som alle andre mennesker og eksempelvis sikre, at de ikke bliver overfaldet i bylivet. Det går ikke ud på demonstrativt hele tiden at markere, at homoseksualitet er fantastisk.

  Så vi plejer at stemme imod, når venstrefløjen har foreslået at sætte regnbuefarvede flag på busserne, at kommunen skal sende ansatte til at deltage i det årlige homo-optog, at alle kommunens ansatte skal på kursus i homo-kompetencer, at opkalde pladser efter regnbueflaget og mange andre kreative forslag.”

  • Jan A says:

   Rasmus Jarlov lyder da skide kedelig…..Det er ok I er bøsser bare I ikke skilter for meget med det….

   Når det er sagt lyder regnbuepladsen da også lidt langt ude……

   sorry det ikk er homorelateret – men en af byens mest centrale pladser – hvad med at opkalde den efter Grundtvig…..

 2. Lars says:

  De konservatives frie fald Politisk er fuld forståeligt, med den regide opfattelse af frisind og rummelighed for anden fortolkning af familiebegrebet og menneskets ret til at med- definere den virkelighed, vi alle er en del af, Nicolas repræsentere. Jeg kan umiddelbart ikke lade være at trække paraleller fra de konservative til kristendemokraterne og deres forstokkede opfattelse af familigebegrebet, når jeg igen og igen ser konservatismens dogmatiske diktering af hvordan jeg skal leve mit familieliv, men jeg skal blot fæste mig med tålmodighed, dogmatismen står for fald, som de Konservative.

  Kilder:
  http://www.profil-haderslev.dk/homoseksuel/dansk-lgbt-historie.html.
  http://videnskab.dk/kultur-samfund/danske-bosser-fik-nok-af-den-grimme-lov
  http://www.just-well.dk/prostit.htm (se længere nede på sitet)
  http://www.lgbt.dk/fileadmin/site/om_foreningen/Homobevaegelserne_i_DK.pdf

 3. Preben Schaldemose says:

  Jeg foreslår, at pladsen slet og ret kaldes Vartov Plads.
  Bygningskomplekset Vartov har ligget på stedet siden 1764.
  Siden 1839 har bygningen Vartov været hjemsted for den særlige, danske, frisindede gren af den danske folkekirke, den der kalder sig grundtvigianismen. Derfor var foreningen Grundtvigsk Forum, der har til huse i Vartov og ejer bygningen også fortaler for, at ægteskab mellem samkønnede kan indgås i folkekirken.
  Jeg mener bestemt, at dansk frisind omkring seksualitet bør markeres med et gade- eller pladsnavn. – Hvad med at lade den plads, der genopopstår, når byggeriet mellem Axelborv og det tidligere Scala en gang bliver færdigt få navnet Regnbuepladsen ?
  Det gamle navn, Axeltorv, henviser til Københavns grundlægger, Absalon. Men han har i forvejen sin gade på Vesterbro.
  Jan A. foreslår at pladsen bliver opkaldt efter Grundtvig. Meningen er god nok, da Grundtvig netop var en frisindsforkæmper. Men han har jo fået sit store og flotte mindesmærke i Grundtvigskirken på Bispebjerg. Desuden er der en Grundtvigsvej på Frederiksberg.

  Derfor må Vartov Plads være det naturlige. Det forstås af alle, og rigtig mange véd, at Vartov rummer frisindede foreninger.

Smid en kommentar

Copyright © Homotropolis - Nyhedsmedie, guide og eventkalender for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transkønnede, queers og faghags i alle farver.

Homotropolis is a proud member of Copenhagen Gay & Lesbian Chamber of Commerce.