Homopinion: Vi må bryde folkekirkens patent på ceremonier

Vi lever i en tid, hvor rekordmange melder sig ud af folkekirken og bliver ’ceremoni-hjemløse’. Derfor støtter 36% oprettelsen af et ceremonirum udenom folkekirken. Læs den radikale Tommy Petersens indlæg herunder.

Homopinion: Der er penge i pride

For nylig var jeg til en navngivningsfest på en café på Østerbro. Det var en bøsse og en lesbisk, der havde fået en smuk dreng, og som havde indbudt venner og familie til en markering af deres store livsbegivenhed. Og det var en helt særlig begivenhed. Det var et ønskebarn. Det var et stort øjeblik. Det skulle markeres.

Ligesom mere end halvdelen af københavnerne fravalgte de at døbe deres barn i folkekirken. I stedet måtte de holde det på en café på Østerbro og selv sætte stemningen og finde på ting, der kunne skabe en højtidelig stemning. Til det formål valgte moderen at læse et digt op, som mindede hende om sin mor.

Men hvordan skaber vi den rette stemning og sikrer en flot markering, når vi fravælger folkekirkens traditioner?

Som lgbt’er i Danmark er vi midt i en traditionskrise. Mange menneskeretslige landevindinger er gjort inden for de sidste 7 år på lgbt-området, der gør det muligt at leve som flertallet. Samtidig lever vi en tid, hvor man identificerer sig mere med sin individualitet og dét at skabe sig sine egen familie, som man vil.

Danskerne bliver mindre og mindre religiøse og rekordmange melder sig ud af folkekirken. Hvert år melder 6.500 københavnere sig ud. For lgbt’ers vedkommende er der stadig langt flere ikke-troende lgbt’er end blandt resten af befolkningen. Det rejser en masse spørgsmål om, hvordan man vil videreføre, ændre eller skabe traditioner og ceremonier til at markere større livsbegivenheder som fødslen, ægteskabet og begravelser. Vi bliver såkaldt ’ceremoni-hjemløse’. For uden folkekirken som ramme om markeringen af store livsbegivenheder, hvordan gør man så?

Derfor burde der skabes et ceremonirum, som giver samme højtidelige oplevelse ved større livsbegivenheder, som man husker det fra kirken. Et rum, hvor man kunne markere fødslen, overgangen fra barn til voksen, ægteskab og begravelse uden at være nødsaget til at være medlem af folkekirken. Et rum, hvor man kunne skabe sig sine egne ceremonier ved hjælp af f.eks. organisationer som ’Humanistisk Samfund’, der tilbyder religionsfri ceremonier for navnefest, ’non-firmation’, bryllupper og begravelse.

Og det er der iøjefaldende stor interesse for. Over 36% af 1.643 adspurgte læsere på EB.dk vil gerne have, at der bliver oprettet et ceremonirum. 30% ser det endda som kommunens og statens opgave at stille det til rådighed. Og det kan jeg godt forstå. For det er vigtigt at føle, at man får markeret store livsbegivenheder ordentligt. Det har vi altid haft behov for. Også efter vi er stoppet med at være religiøse.

Tommy Petersen er LGBT-kommentator, topkandidat til kommunalvalget (R) og Donor Advisor for FN’s Udviklingsprogram, UNDP, og han kommenterer løbende strømningerne i LGBT-politik her hos Homotropolis.

Hop ned til bunden og smid en kommentar.

6 Responses to “Homopinion: Vi må bryde folkekirkens patent på ceremonier”

 1. Peter Jensen says:

  Kære Tommy

  Man læser tydeligt at du er vant til at (for)dreje tal i det daglige og du er god til det.

  Det står vel enhvert frit for at etablere en forening, klub eller virksomhed der kan drive et sermonirum som du søger det.

  Folkekirken er et fællesskab og du har da ret i at mange melder sig ud og færre bliver medlem, døbt og melder sig ind. Folkekirken er en paraply af mange forskellige strømninger fra super liberale præster på motorcykler til dybt religiøse personer der syntes næsten alt er en synd herunder vielse af homoseksuelle par. Men de samme præster syntes også alt muligt andet er forkert.

  Jeg glæder mig til at se oprettelsen af dit sermonirum og opleve hvor langt væk fra den traditionelle barnedåb, par registrering eller begravelse som mennesker vil acceptere.

  Jeg tror der er plads til dit rum og folkekirken har godt af sunde alternativer.

  Jeg glæder mig til at se hvor din valgkamp bringer dig hen. Jeg håber ikke dette er din hovedsag for at stille op.

 2. Adam says:

  Skrevet af en radikal, der på den anden side er medlem af et parti, der støtter de ekstreme, religiøst vanvittige islamister. De radikale er og bliver en hyklerisk og barnlig selvmodsigelse.

 3. Jonas says:

  Er du gal en omgang sludder.

  Hvorfor skulle det være statens opgave at finansiere et ceremonirum????
  Folkekirkens medlemmer betaler da også selv for deres kirkerum.
  Så vidt jeg ved, er der da ingenting i vejen for at folk gav 1-2 procent af deres indkomst til en klub hvor man så kunne afholde ceremonier alt efter hvad man kunne lide?
  Der er da masser af foreninger, der afholder diverse ceremonier, så kan slet ikke se hvad problemer er?
  Hvad er det for en patent folkekirken har på ceremonier?
  Og i øvrigt – danskernes tilslutning til religion og kristendom har været stabil de sidste 30 år viser seneste undersøgelse fra Københavns Universitet.

 4. Mathias says:

  Jeg kan slet ikke se, hvorfor det her indæg skal være på homotropolis?
  Hvad har overhovedet at gøre med homoseksuelle?
  At Tommy Petersen ikke kan lide folkekiriens ceremoner – hvad kommer det mig ved som homoseksuel?
  Hvis han synes han er så interessant, så kunne han vel lave en blog på sin egen eller de Radikales hjemmeside?
  Vil Homotropolis næste næste gang lade ham berige os med, hvad hans ynglinsretter er?
  Og hvor han går i byen?

  • homotropolis says:

   Kære Mathias

   Tak for din kommentar – den sætter vi pris på.

   Vi har valgt at lægge plads til Tommy Petersens indlæg, fordi vi vurderer, at det tager udgangspunkt i LGBT selv om det behandler et emne som har en bredere interesse.

   Bedste hilsner fra

   Homotropolis Crew

 5. Rikke Øgaard Madsen says:

  For en ateistisk homoseksuel med hang til ceremonier, føler jeg helt sikkert behovet for et alternativ til kirken. Tommy Petersens indlæg er både relevant og nødvendig specielt for den stadigt voksende del af DK´s befolkning for hvem religion ikke spiller nogen central rolle. Så tak til Tommy og homotropolis for at starte en vigtig debat.

Smid en kommentar

Copyright © Homotropolis - Nyhedsmedie, guide og eventkalender for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transkønnede, queers og faghags i alle farver.

Homotropolis is a proud member of Copenhagen Gay & Lesbian Chamber of Commerce.