HOMOPINION: Danmark bør ikke deltage i Vinter-OL i Rusland

Ruslands homofobiske lovgivning skal have både økonomiske og politiske konsekvenser, og Danmark bør blive væk fra Vinter-OL i 2014. Det mener Tommy Petersen (R) og Fahad Saeed, kommunikationsansvarlig i foreningen Sabaah, som står bag nedenstående debatindlæg, hvor man også efterlyser en politisk udmelding fra dansk side.

vinterol

Rusland er i gang med en reel udrenselsesplan for at fjerne alle LGBT’er og deres støtter fra dets territorie. Den russiske stat har netop vedtaget en lov, som nu direkte kriminaliserer homoseksuel aktivitet og såkaldt propaganda, og som dermed legitimerer udbredt homofobi. I kølvandet på loven svømmer nettet  i disse dage over med det ene uhyrlige foto eller videomateriale efter det andet, hvori russiske homoseksuelle overhældes med tis, spyttes på, tæskes, jagtes og kidnappes til umenneskelig ydmygelse på video.

Med politikerne og staten i ryggen tillader Ruslands store nynazistiske mindretal samt andre konservative elementer sig nu at deltage åbenlyst i jagten på de homoseksuelle. En jagt, som de nyder at dokumentere og dele på nettet til skræk og advarsel, og som allerede har kostet flere homoseksuelle livet.

Loven, der også gælder turister, og under hvilken fire hollandske turister allerede har været i fængsel, vil også dække de danske olympiske atleter, der i 2014 skal til Rusland for at deltage i vinter OL i Sochi. Således kan danske atleter, der enten er homoseksuelle eller ytrer sig forstående eller støttende overfor homoseksuelle, risikere at blive arresteret, deporteret eller få bøder.

Denne form for statssanktioneret og institutionaliseret fordomsfuldhed mod en minoritet vækker dårlige minder fra Hitlers nazi-Tyskland, hvor mange lande i 1939 udeblev fra det tyske OL. Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har sagt, at de vil sikre, at ingen atleter bliver arresteret. Men den mulighed har Rusland ikke bekræftet. Selvom der blev garanteret amnesti under OL, ville det være fuldstændig hyklerisk at deltage, som om alt var godt, velvidende, at klapjagten på de homoseksuelle ville fortsætte igen lige så snart OL var ovre. At IOC i det hele taget har givet Rusland lov til at afholde Vinter-OL virker absurd, givet de seneste års systematiske undertrykkelse af russernes ytrings- og forsamlingsfrihed. Således står den udvikling i skarp kontrast til de fundamentale principper for de olympiske lege, der blandt andet lyder, at al diskrimination er ukompatibelt med den olympiske bevægelse. Den gravalvorlige situation i Rusland kræver pragmatiske sanktioner, og her må vi tale et sprog, de russiske lovgivere kan forstå – økonomiske og politiske konsekvenser.

Men alt i mens Rusland jagter sine homoseksuelle og deres støtter, kommer der ikke et pip fra det officielle Danmark. Og det er simpelthen ikke godt nok. Danmark burde arbejde for en samlet EU-fordømmelse af loven og den russiske stats manglende beskyttelse af det homoseksuelle mindretal, samt et boykot af Vinter-OL.

Ved at udeblive fra OL kan russiske støtter af den her slags udrenselses-ideologier ikke forblive i en illusion af, at ingen tør stå op mod dem. I stedet for at deltage skal vi langt hellere konfrontere dem med deres hadefulde og middelalderlige forskelsbehandling ansigt til ansigt og stå op for de værdier, vi tror på.

Historien har lært os ikke at vende ryggen til en sådan jagt på minoriteter. Derfor skal Danmark benytte OL i Sochi til at sende et stærkt signal til Rusland om, at verden ser hvad der foregår, og at vi ikke vil kigge den anden vej.

Indlægget er skrevet af Tommy Petersen, homoseksuel og kandidat til kommunalvalget (R) og Fahad Saeed, Kommunikationsansvarlig i Sabaah, forening for lgbt-personer med anden etnisk baggrund. Ovenstående indlæg er også bragt på politiken.dk den 1. august 2013. 

Homotropolis vælger med jævne mellemrum at give plads til helt ufiltrerede meninger og holdninger fra eksterne skribenter. Ordet er langt hen ad vejen frit i disse indlæg, og for god ordens skyld vil vi gerne understrege, at Homotropolis selvfølgelig ikke nødvendigvis deler de synspunkter og holdninger som vore gæsteskribenter vælger at dele.

Hop ned til bunden og smid en kommentar.

4 Responses to “HOMOPINION: Danmark bør ikke deltage i Vinter-OL i Rusland”

 1. Mikkel Xavier Jonassen says:

  Situationen i Rusland er grotest og kræver handling. Og en fordømmelse fra det officielle Danmark er helt på sin plads.

  Men er det rigtigt at udeblive fra OL? Hvis et eller flere lande vælger at udeblive fra OL, vil det helt sikkert have en betydning set med vestlige briller, men vil det have nogen gavnlig effekt for det russiske LGBT miljø? Jeg tror det vil have den modsatte effekt, og blot bekræfte de forkerte grupperinger i landet i at en anden seksuel orientering end deres egen netop er kimen til deres problemer og at de skal fastholde deres “udrensning.”

  Jeg tror i langt højere grad det er vigtigt at komme afsted til dette OL, og bruge muligheden for at vise at LGBT Europa støtter op om friheden ved at deltage. Det er netop i sådanne situationer at man skal stå sammen og vise verden foragten for landets regime.

  Så lad os få verdens opmærksomhed vendt imod Rusland netop under OL, og lad os så rejse derover og demonstrere, måske endda ryge i fængsel, og på den måde skabe et scenarie hvor det bliver svært at undgå en reaktion fra verdens frie demokratier.

  Kigger vi tilbage i den europæiske historie er årsagen til i dag har et frit og respekteret liv i Danmark netop at der var mennesker der tog kampen op og turde gå på gaderne, gå til politikerne, stå frem og vise at de ikke var så fandens farlige. Med lidt held kan det inspirere de rigtige mennesker i Rusland til at kæmpe videre med stolthed.

  Lad os i stedet for at blive væk, se de russiske realiteter i øjnene og vise, at vi er frie mennesker med ret til livet.

 2. Danmark SKAL deltage i Vinter-Ol i Rusland

  Jeg synes, atleterne skal rejse ud med et lille regnbueflag broderet på hver enkelt dragt.
  Jeg synes, kronprinsen skal svinge med både Dannebrog og regnbueflaget til åbningsceremonien.
  Jeg synes, det er på tide, vi viser lidt konsekvens i forhold til parolerne om en aktivistisk udenrigspolitik.
  Jeg synes, vi skal vise russere, at homo-rettigheder er lig menneskerettigheder.
  Jeg synes, Frederik og atleterne skal vise russere, at danskere godt kan li’ mennesker.
  Jeg synes, det lyder usandsynligt, at russiske kampvogne vil foretage en masseanholdelse for rullende kameraer.

  Jeg synes, det er en spændende debat, I rejser.
  Tak for ordet.
  Stine Josefine Dige
  Sociolog & børnebogsforfatter

 3. BS Magnussen says:

  Russere er et simpelt tarveligt og primitivt folkefærd.
  Mennesker i Rusland har aldrig lært at individet har en værdi, I dette store land er det kun mennesker som en masse der kan mobiliseres til et overordnet mål der har en betydning. Det har altid været på den måde derovre, også under tsarernes styre. Når systemet i Rusland bestemmer at mobiliserer masserne mod de der er homosexuelle så slukker den menige Russer hjernen og følger trit. Personligt ville jeg ønske jerntæppet tilbage igen, men denne gang hele vejen rundt og med et stort tungt låg på.

 4. JOHN says:

  Synes ikke det er nogen god idé at udeblive fra OL.
  Det vil alligevel intet ændre, men omvendt kan man jo også diskutere,
  om det er NØDVENDIGT at vise man er homoseksuel. Der er jo ingen der forbyder en at være lidt diskret.
  Mange homoseksuelle har den idé at det er meget VIGTIGT at vise hvem de er. Hvorfor egentlig det?
  Koncentrér jer dog om OL, og hvad I ellers laver bag hjemmets 4 vægge, kan I jo holde for jer selv. Der er jo heller ikke en masse heteropar der reklamerer for at de er hetero.
  Hvis de homoseksuelle så gerne vil accepteres, så start med at droppe Jeres parader der i den grad er med at holde fordomme i hævd.
  Opfør jer som de normale mennesker I er, i stedet for at opføre jer modsat med bar røv og pels. Det vil helt sikkert hjælpe.
  Synes ikke det er i orden med den diskrimination der udvises i Rusland, men man kan altså selv gøre sit til at der ikke opstår uheldige episoder.

Smid en kommentar

Copyright © Homotropolis - Nyhedsmedie, guide og eventkalender for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transkønnede, queers og faghags i alle farver.

Homotropolis is a proud member of Copenhagen Gay & Lesbian Chamber of Commerce.