Homopinion: Priden handler om en global værdikamp

Vi er i disse år vidner til en historisk kamp for lige rettigheder og accept af LGBT’er verden over. En kamp, som manifesteres ved Prides over hele verden. Vinderne får både turisme og investeringer med i posen. Det mener vores LGBT-kommentator og debattør Tommy Petersen.

Homopinion: Der er penge i pride

Global værdikamp
Store demonstrationer i Frankrig imod LGBT-ægteskaber; heftig debat om fortsat forbud mod homoseksuelle spejderledere i USA; voldsepisoder i kølvandet på vedtagelsen af lov imod ’homoseksuel propaganda’ i Rusland; internationale sanktioner og mediestorme på grund af dødsstraf for LGBT’er i en række udviklingslande – alt sammen udtryk for den globale værdikamp, som lige nu er i gang om ligestillingen af LGBT’er med resten af verdens befolkning.

Og kampen når i disse år nye højder. I mange af verdens lande er der stadig omfattende forbud, der forhindrer LGBT’er i at ligestilles med andre borgere, mens der arbejdes ihærdigt på at udvide eller vedligeholde sådanne forbud. Og i mange lande kæmpes der netop nu både ved domstolene og i gaderne om LGBT-rettigheder.

Sådanne globale værdikampe har aldrig været lette, og det er den nuværende om LGBT-rettigheder heller ikke. De er til gengæld dybt nødvendige, hvis vi vil sikre, at alle skal have lige muligheder, og hvis vi skal udvikle os som samfund. Og i denne globale værdikamp er ‘Pride’ et vigtigt og effektivt redskab til at manifestere sin støtte til lige rettigheder og accept af en global mangfoldighed. Den er desuden også en central indikator på, hvor langt kampen er nået i det pågældende land. Og det lægges der mærke til internationalt.

Tolerance som succeskriterie
København blev for nyligt udnævnt til verdens bedste by af Magasinet ’Monocle’. To af årsagerne til udnævnelsen var, at man i København føler sig tryg, og at man er ligeglade med, om folk er homoseksuelle eller tilhører f.eks. religiøse minoriteter. Trygheden og tolerancen overfor forskelligheder og mangfoldighed er noget, som der bliver kigget efter ude i verden. Både når turister beslutter sig for et feriested, virksomheder beslutter sig for et sted til deres virksomhed samt når kloge hoveder overvejer at prøve lykken i et andet land.

At åbenhed og tryghed er vigtige årsager til at tiltrække turister og investeringer er veldokumenteret. Til gengæld er det iøjnefaldende, at tolerance i form af bl.a. accept af homoseksuelle også er blevet et parameter. Som resultat er begivenheder såsom World Outgames ifølge direktøren for Wonderful Copenhagen ’uvurderlig reklame’ for København, hvor turismen i 2012 for tredje år i træk satte rekord med 8 millioner hotelovernatninger og 840.000 krydstogtspassagerer, og hvor internationale virksomheders værdi steg med 55 % over de sidste 10 år og nu har en samlet værdi på 781 milliarder med en jobskabelse på 1.300 jobs i 2012 alene.

Alt er relativt
I den seneste og meget omfattende spørgeundersøgelse blandt 93.000 LGBT’er i 27 EU-lande kom det ganske vist også frem, at danske LGBT’er er blandt dem, som føler sig mindst diskrimineret i EU.

I Danmark går det godt med arbejdet for lige rettigheder, hvor der særligt inden for de seneste par år er sket store fremskridt med retten til at adoptere og indgå ægteskab og sidestillelsen af lesbiske mødre med andre forældre. Det kommer også til udtryk, når 80.000 danskere deltager i Copenhagen Pride-paraden uden problemer. Det er flot og imponerende, og har fået nogle til at mene, at der ikke længere er behov for Priden.

Men alt er jo relativt. Samme undersøgelse viste nemlig også, at 31 % af danske LGBT’er har oplevet at blive diskrimineret inden for de seneste 12 måneder, hvilket stadig er et uacceptabelt højt tal. Yderligere havde 85 % oplevet negative kommentarer eller lignende overfor en skolekammerat, som blev opfattet som LGBT, hvilket er med til at forklare, hvorfor 63 % af danskere med LGBT-baggrund ofte eller altid skjulte deres seksuelle orientering eller kønsidentitet, da de gik i skole.

Ser vi på det politiske niveau, har vi i 2013 skulle lægge ører til at Danmarks tredjestørste parti, Dansk Folkeparti, gang på gang har markeret sig som modstander i kampen for lige rettigheder for LGBT’er. Men også partier som Venstre og Konservative stiller sig skeptiske overfor en fuldstændig ligestilling.

På det lovgivningsmæssige område er Danmark stadig ikke helt i førertrøjen. Det viser den årlige gennemgang af den juridiske situation, som ILGA-Europe, den europæiske LGBT-paraplyorganisation med over 400 medlemmer i 45 europæiske lande, har lavet. Her scorer Danmark 57 % ud af mulige 100 %. Herved ligger vi i et pænt midterfelt. Hovedårsagen til at Danmark ikke ligger højere er, at lovgivningen på trans-området er forældet, for eksempel i forhold til muligheden for juridisk kønsskifte uden kastration og fjernelsen af transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme.

Vi må heller ikke glemme de store udfordringer mange danske LGBT’er med anden etnisk baggrund står overfor, som både gælder diskrimination og manglende accept fra familien og vennerne, men også dele af det danske samfund. Det er en særlig hård kamp at kæmpe. Det er derfor vigtigt, vi fortsat bakker op om Priden og viser verden, at vi i København fejrer mangfoldigheden og hylder, at den kan trives så godt her. Tolerance er blevet salgbart. Men det er også vigtigt, fordi der stadig er udeståender rundt omkring i verden og herhjemme, hvor LGBT’er har brug for vores støtte.

Tommy Petersen er LGBT-kommentator, kandidat til kommunalvalget (R) og Donor Advisor for FN’s Udviklingsprogram, UNDP, og han kommenterer løbende strømningerne i LGBT-politik her hos Homotropolis.

Indlægget er taget fra det officielle pride-magasin 2013, som du kan læse mere om her.

Hop ned til bunden og smid en kommentar.

Smid en kommentar

Copyright © Homotropolis - Nyhedsmedie, guide og eventkalender for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transkønnede, queers og faghags i alle farver.

Homotropolis is a proud member of Copenhagen Gay & Lesbian Chamber of Commerce.