Dansk skuespiller vil have Coca-Cola til at tænke sig om en ekstra gang

For tiden vokser modstanden mod Ruslands homofobiske lovgivning for alvor sammen med viljen til at forsøge at gøre noget. Senest har den unge danske skuespiller Christian Vincent skrevet et åbent brev til Coca-Cola i Danmark, for at prøve at forstå hvorfor et af verdens største brands fastholder sit sponsorat af Vinter-OL, der afholdes i Rusland i 2014.

vinterol

Opmærksomheden på Ruslands stærkt homofobiske lovgivning vokser netop nu, og presset på både Rusland og på de virksomheder der støtter økonomisk op om Vinter-OL som afholdes i den russiske by Sochi i 2014 stiger dag for dag. Mens mange er forfærdede over Ruslands forbud mod “homopropaganda” og føler sig afmægtige i forhold til hvad man kan gøre, så har den danske skuespiller Christian Vincent valgt at ty til handling og sende et åbent brev til en af de helt store sponsorerer ved Vinter-OL: læskevaregiganten Coca-Cola.

»Jeg er ikke så desillusioneret, at jeg tror jeg kan vælte Ruslands politik ene mand«, siger Christian Vincent til Homotropolis og understreger samtidig, at han ikke holder Coca-Cola ansvarlig for Ruslands politik og ej heller på nogen måde vil opfordre til boykot:

»En officiel meddelelse om, at hovedsponsorerne tager afstand til den voldsomme diskrimination i værtslandet ville være en taknemmelig og vigtig gestus, som kan sende et vigtigt signal til ikke bare Rusland, men hele verden: It’s not okay«, siger Christian.

Christian Vincent har skrevet følgende til Coca-Colas nordiske kommunikationsdirektør Mikael Bonde Nielsen:

“Jeg ved ikke, hvor meget du kender til de politiske tiltag der er taget i Moskva under Putins ledelse med hensyn til ulovliggørelsen af “homoseksuel propaganda” som det kaldes. Lige nu er det ulovligt at være homoseksuel. Det er ulovligt at oplyse sine børn om, at homoseksualitet eksisterer. Det er ulovligt – selv som turist – at være åben homoseksuel. Det kaldes som sagt ‘propaganda’ og straffes med fængsel. Gay pride er bandlyst de næste 100 år. Foreløbigt”, skriver Christian Vincent i et åbent brev hvori han også spørger ind til, om Coca-Cola kan stå inde for at støtte et land der krænker basale menneskerettigheder.

Skuffende svar
Mandag kom der svar fra Coca-Colas nordiske kommunikationsansvarlige, som skriver følgende:

“The Coca-Cola Company har sponseret de Olympiske Lege i mere end 80 år, herunder Vinterlegene. Vi forholder os ikke til politiske anliggender, der ikke er direkte relateret til vores virksomhed. Vores støtte går ubetinget til Legene og bestræbelserne på at bringe sportsfolk sammen om en positiv begivenhed”, skriver Mikael Bonde Nielsen, der også forklarer, at Coca-Cola internt i koncernen har ‘diversitet’ som en af sine kerneværdier:

“Vi lægger vægt på at diversitet og inklusion respekteres og på at skabe et diskriminationsfrit miljø. Vi accepterer ikke nogen form for intolerance”, skriver Mikael Bonde Nielsen.

Christian Vincent ærgrer sig over, at Coca-Cola ikke tager et mere solidt standpunkt og i stedet vælger at stille sig helt neutrale i forhold til den aktuelle situation i Rusland. Og dagens svar fra Coca-Cola fremkalder derfor heller ikke de store klapsalver:

»Jeg må sige, at det lidt føles som at bestille en Coca-Cola men i stedet få udskænket en Jolly – som forøvrigt er lidt flad i det«, siger Christian Vincent, der stadig ikke er blevet klar over, hvad Coca-Cola mener:

»Jeg synes, det er interessant, at de kun går op i deres kerneværdier, hvis det drejer sig om Coca-Cola direkte. Det føles som et meget politisk neutralt og pædagogisk svar, men det afviger fra det egentlige spørgsmål: Nemlig hvad deres holdning reelt set er«, afslutter Christian Vincent, der også understreger at han langt fra er færdig endnu:

»Der er mange flere store navne på listen over hovedsponsorer ved OL, og når jeg ene mand kan få Coca-Cola Danmark til at komme med en udtalelse, så tør jeg også tro på, at jeg kan få flere til det samme. Jeg går i gang fra en ende af, indtil de danske medier også vil anerkende, at problemet er større end bare “hovedrystende”«.

Hop ned til bunden og smid en kommentar.

2 Responses to “Dansk skuespiller vil have Coca-Cola til at tænke sig om en ekstra gang”

  1. Niels says:

    Det har hele tiden været meningen med OL at det netop er en begivenhed der bringer alle nationer sammen på tværs af politiske skel. Selv da det blev holdt i nazi-tyskland havde det en positiv effekt, da Hitler og hans kammerater måtte se sorte deltagere konkurrere på lige fod med andre – og vinde. Derudover er det naturligvis en manifestation af fredelig international udveksling og gensidig respekt. Eventuelle homoseksuelle deltagere vil også deltage på lige fod med andre – i selve konkurrencen.

    Iøvrigt er Christian Vincents udlægning af den russiske lovgivning ikke korrekt – det har længe været lovligt at være homoseksuel.

  2. Jesper says:

    Ja, det er lovligt, for ellers ville Rusland bryde konventioner som de har underskrevet. Men reelt er det jo nærmest umuligt at praktisere. Du må ikke vise du er homo, du må ikke kæmpe for rettigheder, du må ikke flirte. Og det er bare de offentlige love. Der sker mindst lige så meget skade i at befolkningen som helhed nu føler at det er ok at diskriminere, og at homoerne bare har at skamme sig. Hvor nemt er det lige at finde en partner så? Man driver dem ud hvor man vil have dem, nemlig i parker og buske så befolkningens opfattelse automatisk bliver at se ned på dem.

    Reelt set er dette værre end apartheit. Der kunne de sorte i det mindste eksistere fredeligt i deres egne ‘enklaver’, men i Rusland kan man ikke være nogle steder.

Smid en kommentar

Copyright © Homotropolis - Nyhedsmedie, guide og eventkalender for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transkønnede, queers og faghags i alle farver.

Homotropolis is a proud member of Copenhagen Gay & Lesbian Chamber of Commerce.