Homoaktivist får egen plads i København

Danmarks største homoforkæmper, den nu afdøde Axel Axgil, forventes at få en plads opkaldt efter sig lige i centrum af København.

Københavns Vejnavnenævn er enige om, at den nyrenoverede plads ved Vester Voldgade bør opkaldes efter homoaktivisten Axel Axgil, der stiftede Forbundet af 1948. Foreningen skiftede senere navn til Landsforening for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner (LGBT Danmark).

»Danmark var i mange år foregangsland, hvad angår homoseksuelles rettigheder. En stor del af kampen havde base i København. Derfor finder jeg det helt naturligt, at vi opkalder en plads efter Axel Axgil, der har været en af de helt store frontfigurer i homobevægelsen gennem mange år«, siger teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF) i en pressemeddelelse.

Axel Axgil var også den første mand, der indgik i et registreret partnerskab med en anden mand.

»Jeg er glad for, at Vejnavnenævnet er enige om at pege på en plads så tæt på Københavns Rådhus, hvor Axel indgik registreret partnerskab som den første mand i verden. Det vil samtidig understrege den store opbakning, der er til seksuelle minoriteters rettigheder hos et meget bredt flertal på Rådhuset«, siger teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal.

»Med Axel Axgils Plads ærer vi en af de største danske forkæmpere for homoseksuelle rettigheder. Men kampen for lige rettigheder og for seksuelle minoriteter er slet ikke overstået, og Danmark er forlængst overhalet som foregangsland på området. Derfor skal pladsen også være med til at skabe grobund for de kampe, der stadig skal kæmpes«, siger Morten Kabell, der er medlem af Vejnavnenævnet og Borgerrepræsentationen for Enhedslisten.

Med opkaldelsen af en plads efter Axel Axgil håber Ayfer Baykal også på at sætte fokus på samfundets behandling af minoriteter og den fortsatte kamp for at sikre deres rettigheder.

»Da Axel Axgil kastede sig ind i kampen for at sikre homoseksuelles rettigheder, var det en kamp forbundet med store personlige omkostninger. I dag har meget ændret sig til det bedre, men mange minoriteter kæmper stadig med forskelsbehandling, ligesom hadforbrydelser er en del af alt for mange minoriteters hverdag. Jeg håber, at vi ved at opkalde en plads efter Axel Axgil kan inspirere alle minoriteter til at kæmpe for deres rettigheder og minde flertallet om vigtigheden af et åbent sind og behovet for at behandle alle lige«, siger Ayfer Baykal.

Axel Axgil døde i 2011 og blev begravet på Danmarks første gravsted for homoseksuelle, “regnbuen” på Assistens Kirkegård i København. Også dette gravsted havde Axel Axgil været med til at sikre etableringen af i 2007.

Københavns Vejnavnenævn består af fire politisk udpegede medlemmer med teknik- og miljøborgmesteren som formand. Nævnet indstiller vejnavne til godkendelse i teknik- og miljøudvalget. Vejnavnenævnets forslag om Axel Axgil Plads bliver sendt i høring hos blandt andet Indre By Lokaludvalg og berørte ejere og lejere og skal efterfølgende behandles i Teknik- og Miljøudvalget. Den endelige politiske behandling ventes at ske inden sommerferien.

Den plads, der foreslås opkaldt efter Axel Axgil, har i mange heddet Rådhuspladsen. Men der er behov for at finde et nyt navn, da adresserne på stedet ikke grænser ud til selve Rådhuspladsen. Det skaber forvirring hos de besøgende på adresserne.

Hop ned til bunden og smid en kommentar.

Smid en kommentar

Copyright © Homotropolis - Nyhedsmedie, guide og eventkalender for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transkønnede, queers og faghags i alle farver.

Homotropolis is a proud member of Copenhagen Gay & Lesbian Chamber of Commerce.