Transkønnet kvinde voldtaget i dansk asylcenter og hjemsendes

Den transkønnede kvinde, Fernanda, kommer fra Guatemala og blev efterfølgende hendes placering på mandefløjen i et dansk asylcenter voldtaget adskillige gange.

Fernanda kom til Danmark fra Guatemala med ønsket om et bedre liv som transkønnet kvinde. Hendes første hjem i Danmark blev asylcenteret Sandholm, hvor hun blev placeret i mændenes fløj.

I Sandholmlejren blev hun angiveligt overfaldet og voldtaget adskillige gange af mænd fra fløjen, som hun boede i, på trods af at hun havde sit eget værelse. En nat brød flere mænd ind på hendes værelse og voldtog hende, hvilket fik bægeret til at flyde over for Fernanda og hun flygtede samme nat.

»Jeg gik ikke til Røde Kors og fortalte om det. Det var dem, der havde placeret mig der. Hvorfor skulle jeg stole på mennesker, der overhovedet ikke havde gidet lytte, og som havde sat mig i den situation?«, fortæller Fernanda til Politiken.

Center Sandholm drives af Dansk Røde Kors, som ikke kan udtale sig om netop denne sag.

Asylchef, Anne La Cour, fortæller dog at der ikke findes en særlig måde at indkvartere transkønnede på, men at de trods alt har specielle retningslinjer når det kommer til seksuelle minoriteter.

»Som udgangspunkt ville en transkønnet kvinde godt kunne blive placeret på en mandeafdeling, men på et eneværelse.«

»Men vi placerer hende ikke på en kvindegang, for den er jo absolut for kvinder, der kan vi jo ikke tillade os at placere en mand«, siger Anne La Cour til Politiken.

Homotropolis har efterfølgende hevet fat i Søren Laursen, som er retspolitisk talsperson hos LGBT Danmark, som mener at udtalelsen fra Røde Kors’ asylchef viser behovet for uddannelse.

»Anne La Cours udtalelse viser, at der ikke er en ordentlig forståelse af transkønnede asylansøgere. Det er ikke helt klart, om hun mener transkønnede falder ind under seksuelle minoriteter, men det er jo i hvert tilfælde ikke tilfældet. Helt galt går det, når hun mener transkvinder ikke kan komme på en kvindegang, fordi man ikke vil placere mænd der«, udtaler Søren Laursen og fortsætter:

»Ét er, at parter i asylsystemet her kommer til at give udtryk for, at man ikke anerkender, at disse transkønnede er udsatte kvindelige asylansøgere. Det kan jo godt give en retningspil på, at også andre parter i asylsystemet misfortolker situationen. Jeg tror, at man ser prostituerede, måske handlede, der begiver sig ind i asylsystemet for at få en opholdstilladelse. Men så overser man, at de er asylansøgere, som er flygtet fra samfund, hvor de er totalt udstødte og forfulgte, og hvor de typisk ikke har andre måder at tjene til livets ophold end at gå ind i sexindustrien.«

Søren Laursen mener at det er sørgeligt, vi i Danmark ikke har været bedre til at tage imod disse mennesker, og at de derfor også i Danmark er endt, hvor de tidligere endte: I sexindustrien.

»Jeg har beskæftiget mig indgående med LGBT-asylansøgere i Danmark, og eksemplet i Politiken er desværre ikke enkeltstående. Derfor hilser jeg også Enhedslistens forslag velkomment, når de foreslår, at der skabes uddannelsestilbud. For det er et grundlæggende problem vi står overfor, som ikke løser sig af sig selv.«

Fernanda endte efter flugten fra asylcenteret på et bordel i Jylland og kom først efter en politirazzia på bordellet i kontakt med Reden International, som er en institution der arbejder mod at støtte udenlandske kvinder i prostitution med de ydelser kvinderne har brug for på kort og i særdeleshed langt sigt. Her har hun nu boet i halvandet år.

Fernanda fortæller desuden at hun fik klar besked om at voltægterne var en konsekvens af det valg hun havde taget om at være transkønnet. Den besked fik hun serveret på politistationen da hendes asylsag skulle genåbnes.

»Det at være transkønnet er for fanden da ikke et valg, man træffer; man er født sådan. Det er ikke min skyld, men det var, som om han bebrejdede mig for at være den, jeg er«.

Fernanda har siden hun var 14 år været i hormonbehandling – en behandling der stoppede brat da hun kom til Danmark og gjorde det svært for hende at beholde sit feminine udseende.

Et behandlingsforløb kræver nemlig samtaler og vurdering på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, og da hun endelig fik lov til at komme til en samtale på klinikken vurderede personalet at hun ikke er transkønnet.

Før Fernanda kom til Danmark kæmpede hun for transkønnedes rettigheder i Guatemala.

»I Guatemala er det sådan, at hvis du er anderledes, bliver du afvist af din familie, af samfundet og af regeringen. Du kan ikke få en uddannelse. Du kan ikke få lægebehandling, for hvis du kommer på hospitalet som kvinde, og de ser i dine papirer, at det er du ikke, så nægter de at behandle dig, selv om du er ved at forbløde. De vil hellere lade dig dø end at behandle dig«, siger Fernanda.

Det skyldes ifølge Fernanda især at Guatemala er et katolsk land hvor kirkens og dens ”lov” har stor magt over folket.

Fernandas asylansøgning er blevet afvist og hun bliver hjemsendt til Guatemala i midten af september, 2012.

Du kan læse hele artiklen på Politiken her.

Læs også Storbritannien hjemsender lesbisk kvinde til Uganda.

Tjek desuden også denne artikel om transkønnede asylansøgere ud.

Hop ned til bunden og smid en kommentar.

3 Responses to “Transkønnet kvinde voldtaget i dansk asylcenter og hjemsendes”

 1. Henrik says:

  Det er jo kun kriminelle der kan få asyl i Danmark, folk som rent faktisk er forfulgte er ikke velkomne her

 2. Thomas says:

  Hvordan er denne person kommet ind i Danmark?
  Hvis det er via et andet EU land, skal hun søge asyl dér og ikke blot i det land, hun selv ønsker!

  Hensynet til de KVINDER, der evt. flygter grundet seksuelle overgreb og som sidder på flygtningecentrenes kvinde afdelinger, vejer tungere end hensynet til en person, der antager en ny identitet.
  Hun kunne passende have fået et ophold et mere beskyttet sted, men ikke blandt kvinder, der evt. har haft samme oplevelser med mænd, som hun påstulerer. Hun er givetvis osse selv en del mindre begejstret for mandligt nærvær nu… ?

  Jeg stiller mig i øvrigt ret tøvende overfor påstulatet om voldtægt… Ingen anholdelser eller andre sanktioner nævnes nogetsteds.
  Ingen beviser på at den har fundet sted, hvilket er underligt, når man tænker på, at det er nærmest umuligt ikke at efterlade DNA eller skader på ofret.

  Personer får afslag på asyl, hvis myndighederne ikke mener de bliver forfulgte i deres hjemland.
  Og det mener hun jo heller ikke selv!!
  Hun beskriver forhold, der naturligvis ikke er accepable, men der er ikke tale om systematisk forfølgelse. At man bliver set ned på, udstødt og behandlet som det køn, man er født som, er ikke forfølgelse!

  Jeg ønsker naturligvis, at han finder et sted, han kan blive sig selv og være i fred med omgivelserne… og for min skyld kan det sagtens blive i Danmark, men der er mange ting i denne historie der bare ikke stemmer …

  • Jesper says:

   Hej Thomas….

   Pga. din udtalelse vedr. pågäldende transkönnet kvinde, hvori du påstår at det ikke er forfölgelse, hvis man bliver udstödt eller bliver behandlet som det kön, man er födt som……går jeg IKKE udfra at DU er homoseksuel….!!!!?
   -For i så fald, kan vi råbe et STOR HURRA for din dobbelt morale….

   En homoseksuel mand/kvinde ER födt som mand/kvinde og bliver behandlet som det kön de bliver födt som…… – men i sengen er de homoseksuelle sammen med personer af sit eget kön. HVIS en homoseksuel person blev TVUNGET til, at have sex med det modsatte kön – ville dette vel også kaldes for TVANG….!!!!?? Dette på trods af, at mand og kvinde “normalt” er födt til seksuel omgang med hinanden.
   Hvad enten det kaldes for tvang, forfölgelse, ydmygelse eller noget andet, så er det i alt fald ikke vilkår man som homoseksuel ville kunne holde ud i längden… – det samme gälder vel for en kvinde der föler sig “fanget” i en mandekrop……. !!!!???

   Derudover er du i tvivl om, hvorvidt kvinden ER blevet voldtaget eller ej….og at dette i så fald kan bevises via DNA eller skader på ofret.

   MEN… Efter ophold på et jydsk bordel og herefter halvandet år på REDEN, uden nogen anmeldelse – hvor meget DNA eller fysiske skader, forventer du så at finde..???

   Hvad enten kvinden ER blevet voldtaget eller EJ, er hverken du eller jeg de rette personer til at bedömme ……

   MEN FAKTA ER… at der dagligt, verden over …. er kvinder,börn og mänd (flest kvinder og börn) som bliver voldtaget – UDEN at disse voldtägter nogensinde bliver politianmeldt …. men det er ikke ensbetydende med at de, påtrods af dette, IKKE dagligt finder sted……….

Smid en kommentar

Copyright © Homotropolis - Nyhedsmedie, guide og eventkalender for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transkønnede, queers og faghags i alle farver.

Homotropolis is a proud member of Copenhagen Gay & Lesbian Chamber of Commerce.