Gammel kønssygdom spreder sig igen

Kønssygdommen syfilis har stort set været udryddet i Danmark, men gennem de senere år er antallet af smittede vokset konstant – og det er ikke længere kun bøsser og biseksuelle mænd der rammes.

En stigning i Syfilis-tilfælde i Danmark hænger sammen med en dalende frygt for at blive smittet med hiv, siger lægen Kristian Kofoed fra Gentofte Hospital til DR.

Syfilis har været meget tæt på at være helt udryddet i Danmark, men gennem de senere år har kønssygdommen været på hastig fremmarch herhjemme. Ugeskrift for Læger skriver, at der sidste år blev registreret 480 tilfælde af sygdommen, hvilket er en stigning på 25% i forhold til 2010, og markant mere end årene før.

4 ud af 5 personer der rammes af sygdommen er bøsser eller biseksuelle mænd der dyrker sex uden kondom, og en af årsagerne til dette skal, ifølge Kristian Kofoed, findes i homomiljøets brug af internettet til at skabe hurtige kontakter. Også tjenester som f.eks. Grindr har gjort det lettere at finde hurtige sexpartnere, og når man kombinerer dette med en dalende bekymring for hiv og aids og en medfølgende stigning i personer der vælger at dyrke usikker sex, så har man en stor del af forklaringen.

Kristian Kofoed fortæller også til DR, at der som noget nyt er sket en stigning i antallet af heteroseksuelle smittede, hvilket har medført, at alle gravide i dag testes for sygdommen.

»Tidligere gik der år imellem, at vi så smittede heteroseksuelle, og når det skete, skyldtes det, at de havde været i udlandet. Nu ser vi smitte hos heteroseksuelle, der er smittet i Danmark, og det er bekymrende«, siger Kristian Kofoed til DR.

Syfilis skyldes en bakterie og smitter gennem ubeskyttet sex. Behandling sker med penicillin, og for langt de fleste vil sygdommen ikke få yderligere følger efter behandling.

 

Du er så velkommen til at smide en kommentar eller lave trackback fra dit eget site.

Smid en kommentar

Copyright © Homotropolis - Nyhedsmedie, guide og eventkalender for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transkønnede, queers og faghags i alle farver.

Homotropolis is a proud member of Copenhagen Gay & Lesbian Chamber of Commerce.