Eminente ensomme erindringsglimt

Christian Yde Frostholms fragmentariske selvbiografi smider smukt og smart barndommens bøssebilleder på bordet. Homotropolis har læst bogen og talt med forfatteren.

Selvportræt med dyr

“Selvportræt med dyr” er Christian Yde Frostholms anmelderroste bud på en erindringsbog, og ligesom forfatteren selv, er den slet ikke som de fleste andre. Bogen er bygget op af brudstykker, tanke-passager og barndomsbidder i kronologisk orden, og vi får lov at følge hovedpersonen fra de allertidligste erindringer frem til farens død.

Christian Yde Frostholm

Efter skoletid bliver jeg siddende i håndgerningslokalet med fru Landberg for at knytte et smykke færdigt som mor skal have til sin fødselsdag./ Derhjemme syr jeg et ryatæppe med pindene fra BILO-fix-byggesættet./ Far svarer ikke på spørgsmålet om jeg skal strikke ham et slips.

CYF føler sig meget tidligt anderledes, og i små velkomponerede glimt genkalder han de hændelser og handlinger som placerer ham udenfor eller på kanten af de andres verdensbillede. At vokse op som homoseksuel kan være en ensom og meget introvert proces, og som læser bliver man undervejs fragtet tilbage til sine egne halvt tildækkede minder – uanset om man vil det eller ej.

Da Christian Yde Frostholm på vej mod bogens afslutning har fundet sig en fyr og beslutter sig for at springe ud overfor sine forældre, udspiller en alt for klassisk scene sig:

Mor begynder at græde, og far forlader huset i vrede, da jeg fortæller at min nye kæreste er en mand./ Jeg kan se far stå omme i baghaven, mens mor ved spisebordet bebrejder sig selv for hvad hun dog kan have gjort galt.

Bogen bliver aldrig tung eller sentimental, og er i sit sprogbrug nærmest afklædt. Det er dog tydeligt, at forfatteren har overvejet og udvalgt sine sætninger med omhu, og der ligger en særlig underfundighed i fortællingerne, der er med til at tilføre “Selvportræt med dyr” en imponerende grad af uimodståelighed. Det er en både intim og bevægende oplevelse at få lov at træde ind i CYF’s historie om sig selv, og som homoseksuel læser vil man uundgåeligt se sin egen fortids spejlbillede tone frem flere gange undervejs.

“Selvportræt med dyr” er en emotionel erindrings-samling og en særdeles brugbar bog der, tilsigtet eller ej, rent faktisk er i stand til at føre os alle lidt tættere på en tolkning af vore egne underbelyste barndomsbilleder. At føle sig fremmedgjort i egen familie – ikke mindst overfor den tavse far – er noget som vækker genkendelse hos de fleste homoseksuelle og transkønnede.

Homotropolis anbefaler “Selvportræt med dyr” i en sådan grad, at vi slet ikke mener, at du kan få fingre i den hurtigt nok. Den kunne iøvrigt også være et oplagt bud på en julegave til bøssen der elsker bøger.

I forbindelse med ovenstående anmeldelse, har vi også taget en snak med Christian Yde Frostholm om baggrunden for at skrive “Selvportræt med dyr”:

»Jeg fik lyst til at undersøge de rester af erindringer, der raslede rundt i mig. Undersøge de billeder, jeg rådede over, både konkret og mentalt«, fortæller CYF til Homotropolis.

»Som det fremgår af historien, er én af de udløsende faktorer, at faderen i familien falder bort. Jeg tror det er ret typisk, at det er en begivenhed, der rykker lidt rundt på brikkerne og får én til at tænke tilbage. Som Laurie Anderson synger: “When my father died, it was like a whole library had burned down”. Personligt kom jeg til tænke over, hvor meget af fortællingen om min familie og dermed også om min egen fortid, min far var bærer af, og hvor lidt jeg syntes, jeg selv kunne huske«.

Christian Yde Frostholm forklarer også hvor tabubelagt det er at have det vanskeligt med sin familie, fordi der er så meget selvfølgelighed forbundet med familierelationerne. Man elsker “selvfølgelig” sine forældre og søskende, man kender “jo” hinanden og man stiller “selvfølgelig” op.

Følelsen af at være forskellig fra de andre kan også let lægge hindringer i vejen for relationerne:

»Jeg tror ikke, jeg tænkte jeg var anderledes i familien, men bare anderledes i det hele taget. Og har nok prøvet at finde en stolthed i at være det. Men samtidig har jeg været lidt blind for, at det faktisk var anderledesheden, der gjorde det svært at tage del i det sociale i familien. Det kan godt være, at det på overfladen føltes som en accept (og vel at mærke ikke en forståelse), men mest var det nok i virkeligheden en tavshed. Det vi ikke kan forstå eller deles om, lader vi bare være med at tale om. Og sådan en tavshed kan vokse sig ret stor og uomgængelig«, forklarer Christian Yde Frostholm.

Og det at komme overens med sig egen seksualitet og identitet kan være en både lang og snørklet rejse:

»Når jeg tænker tilbage, er jeg altid forundret over, hvor lang en proces det faktisk fik lov at blive. Hvordan én del af mig vidste noget, den anden ikke ville kendes ved. Dén erfaring tror jeg aldrig, man slipper af med: at man kan leve i to spor. Og at man kan blive ved med at ligge under for en eller anden skam. At man stadig holder kæft nogle gange, hvor det er “det nemmeste”«, bekender CYF til Homotropolis, og fortsætter:

»At arbejde med bogen har også fået mig til at tænke meget over, hvor meget det handlede om køn, før det handlede om seksualitet. At jeg nok som barn var lige så meget pige som dreng, og at det var dét, der gjorde ting vanskelige«.

Christian Yde Frostholm runder vores samtale af med at konstatere, at udviklingsrejsen ikke har en egentlig endestation:

»Det at komme overens med sin seksualitet og identitet er en (livs?)lang proces tror jeg, og jeg møder stadig nye mennesker, der giver mig nye øjne, også på mig selv. Ligesom det at skrive kan give mig det. Og jeg bliver utroligt glad, når jeg mærker at andre kan bruge for eksempel min bog i forhold til deres eget liv og erfaringer«.

Vore fantastiske kolleger hos Proud! anmeldte bogen i november, og gav den karakteren 4 ud af 5.

Information kalder “Selvportræt med dyr” for “fin, nænsom, stilfærdig og alligevel tyst sprængfarlig”, og Lars Bukdahl betegnede den i Weekendavisen som “et viljefast usentimentalt og klarøjet katalog over fortidens dunkle lagerrum, med marsvinet som muse”.

“Selvportræt med dyr” er udgivet på Gyldendal og koster 229 kr.

Du er så velkommen til at smide en kommentar eller lave trackback fra dit eget site.

One Response to “Eminente ensomme erindringsglimt”

  1. […] eminente mennesker hos Homotropolis har også anmeldt Selvportræt med Dyr. Læs deres anmeldelse her Måske vil du også kunne lide …552 tåkrummende sider om et dansk bøsselivSkandaløst ringe […]

Smid en kommentar

Copyright © Homotropolis - Nyhedsmedie, guide og eventkalender for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transkønnede, queers og faghags i alle farver.

Homotropolis is a proud member of Copenhagen Gay & Lesbian Chamber of Commerce.